Omgeving

Welkom in de Barousse!


Laten we beginnen met het onvergetelijke uitzicht op de Pic du Gar (1785m) en de sneeuwpieken in Spanje. ‘Ons dorp’ Sainte Marie (44 inwoners) ligt aan de rand van de Barousse-vallei in de ‘hoge Pyreneeën’ – precies in het midden van de bergketen. De Spaanse grens is vlakbij, Toulouse en Lourdes zijn ruim een uur rijden.

Oer
Van dit oerlandschap kun je volop genieten, op allerlei manieren. Het hele jaar door kun je jezelf verwennen in de oude kuurbaden van Bagnères-de-Luchon of Bagnères-de-Bigorre. In de (na)zomer kom je bijvoorbeeld fietsen – veel grote cols zijn hier vandaar bereikbaar! Of raften of paragliden. In het najaar sta je versteld van het geluid van de brame du cerf, het bronstige burlen van de herten op ‘onze’ berg. En ’s winters trek je een extra trui aan en kom je skiën, langlaufen of racketwandelen – hoe heet dat eigenlijk in het Nederlands?

‘Gewoon’ wandelen kan het hele jaar door, bijvoorbeeld bij de waterval van Saoule (5 km) of een stukje Grande Randonnée (GR). Vissen kan ook, in de Garonne of in één van de bergmeren; een viskaart haal je bij het bureau voor toerisme.

Behalve herten, wilde zwijnen, roofvogels, marmotten en eekhoorns kun je zelfs bruine beren tegenkomen; er wonen er een stuk of twintig in de Pyreneeën. Klik hier voor berenfilmpjes, o.a. gemaakt in Melles (15 km hier vandaan). Klein adviesje: mocht je er eentje tegen het lijf lopen… niet rennen! Integendeel: richt jezelf langzaam op, maak jezelf hoorbaar en vooral goed zichtbaar – want beren zijn niet agressief maar wel kippig ;-). En ga vervolgens met langzame passen bij het beest vandaan, zonder zijn evt. vluchtweg te blokkeren.


Kids
De kinderen doe je ongetwijfeld een plezier met een of meer dagen in avonturenpark Pyrénées Hô (6 km). Aan de hand van de elementen lucht, aarde, water, hout en steen kunnen ze zich helemaal uitleven met klimmen, raften enz. Willen ze roeien of waterfietsen, dan neem je ze mee naar het Lac de Géry, bij Marignac (11 km).
Heel leuk is ook het ontdekkingspad in Sarp (5 km), en wandel dan meteen door naar het waterparcours voor kinderen in het riviertje de Ourse.
Zwemmen kan in ons eigen ronde bad (5 meter), maar ook in het prachtige bergmeer van Saint-Pé d’Ardet (6 km), in het zomerzwembad van Saint-Béat (11 km) of in het natuurzwembad Ôcybelles in Saint-Laurent de Nestes (20 km).

Kastelen enzo
Hou je van cultuurhistorie, rijd of wandel dan de Barousse-vallei in voor de kasteelruïnes van Bramevaque en Mauléon-Barousse (waar trouwens ook het Maison des Sources een leuk museumpje is). Verder zijn een aantal oude dorpskerkjes in de Barousse-vallei zeer de moeite waard. Op de terugweg kun je de grot van Troubat bezoeken, die ’s avonds mooi verlicht is.

Maar sla in elk geval de kathedraal van Saint-Bertrand-de-Comminges niet over, hier zo’n tien kilometer vandaan. Je ziet hem van grote afstand liggen, op een hoog rotsplateau. Een eindje verderop staat de middeleeuws-romaanse Basilique Saint-Just de Valcabrère, met een mooi oud kerkhof er omheen – ook indrukwekkend.

Rijd je nog een eindje door in de richting van Montréjeau (leuk Frans platanenpleintje met cafés) en Lannemezan, dan kom je langs de prehistorische grotten van Gargas/Nestplori@, met prehistorische schilderingen van – onder meer – handen zonder vingers (!). Onderweg kom je talloze brocante-winkels tegen, en met een beetje geluk in het weekend ook wel ergens een vide-grenier (rommelmarkt).

Alle kanten op
Iets verder weg ligt de Vall d’Aran, net over de grens in Spanje, maar de leistenen daken en de vele balkonnetjes hebben Oostenrijkse allure. Door de tunnel van Vielha kun je zo doorrijden naar Lérida (Lleida) en de rest van Spaans Catalonië. Blijf je liever in Frankrijk, dan kun je een dagtocht maken naar de burchten van de Katharen, naar bedevaartsoord Lourdes, naar wereldstad Toulouse, naar de wijngaarden rond Carcassonne of… nou ja, eigenlijk kun je hier vandaan alle kanten op, letterlijk en figuurlijk.

Culinair
Enne… vergeet ook de culinaire geneugten van de Franse Pyreneeën niet! Kaas, appels, honing, scharrelvlees, cassoulet, véél canard (eend)… en een beetje landinwaarts (in de Gers) ook wijn, armagnac en floc de Gascogne.

Evenementen
Een overzicht van jaarlijks terugkerende festivals en evenementen vind je hier.